Sıkça Sorulanlar

g>

Evet ajans hizmeti alabilirsiniz. İstenen projenin özelliklerine göre fiyat teklifimiz hazırlanarak tarafınıza iletilir. Teklif onaylandıktan sonra gerekli materyaller (metin, görsel vb. ) müşterimizden teslim alınır ve istenen tasarımlar bitiş tarihine sadık kalınarak hazırlanır. Tasarımların onayını müteakip baskıları yapılır.

 

3 - Ofset baskı hazırlık aşamaları nelerdir ?

*Dosyanızın renk kodu cmyk ve çözünürlüğü en az 300 DPI olmalıdır.
* İnce siyah yazılar ve çizgiler tek renkten oluşmalı ve renkli zemin üzerindeyse overprint fonksiyonu aktif hale getirilmelidir.
* Kesim paylarına dikkat edilmelidir.
* Baskıya gönderilen dosyaların formatı pdf veya tiff olmalıdır.
* Yazılar convertlenmelidir.
* Çalışmalarda ekranda görülen renklerin baskıda doğrulukla çıkabilmesi için ; çalışmalar renk kalibrasyonu yapılmış bilgisayarlarda hazırlanmalıdır.

 

4 - RGB Nedir?

RGB ; ( r ) red ( kırmızı ), ( g ) green ( yeşil ) ve ( b )blue ( mavi ) kelimelerinin kısaltılmasıdır. RGB modelinde bu üç rengin karışımından tüm renkler oluşur. Dijital kameralar, tarayıcılar ve monitörler bu renk modelini kullanılır.

 

5 - CMYK Nedir? 

CMYK; ( c ) cyan , ( m ) magenta , ( y ) yellow , ( b ) black , kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Bu renkler baskıda 4 temel renktir. Bunların dışında özel renk kullanılmak istenirse Pantone kataloglarından seçim yapılarak ek renkler elde edilebilir.

 

6 -  PANTONE Baskı Nedir? 

PANTONE BASKI ; matbaacılıkta kullanılan bir renk sistemidir. Bu sistemi kullanarak dünyanın neresinde olsanız aynı sonucu elde edebilirsiniz. Pantone renkleri ayrıca katalog şeklinde basılmış halde bulunur. Katalogdan beğendiniz rengin altındaki kodu alıp hazırladığınız tasarımda basılmasını istediğiniz yerle ilişkilendirerek Pantone rengini kullanabilirsiniz.

 

7 - Matbaacılığın Tarihi Nedir ? / SEKTÖREL BİLGİLER 

Başlangıç: Doğu Asya

Matbaanın ilk kez kullanılması Uzakdoğu’da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, M.S. 593’te Çin’de kurulmuş, ilk basılı gazete de M.S. 700’de Pekin’de çıkmıştır. 8. yüzyılda Japonya’da baskı yapıldığı, İmparatoriçe Shotoko’nun Budizm’in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle bastırdığı bilinmektedir. Bilinen en eski eksiksiz basma kitap olan Tianemmen ruloları Çin’de 868’de basılmıştır. İlk kez tek tek harfler dökerek baskı yapmayı da 1040 yıllarında Pi Sheng adında bir Çinlinin porselenden harfler kullanarak denediği söylenmişti.

Batıya doğru yayılma

Tun-Huang mağarasındaki buluntular, matbaayı Çinlilerden alan Uygurların 9. yüzyıldan itibaren baskı yaptığını göstermektedir. Öte yandan, Çin’den mi geldiği yoksa bağımsız mı geliştirildiği bilinmese de, Mısır’da 4. yüzyıldan itibaren kumaş üzerine ağaç oyma kalıplarla baskı yapılmaktaydı. Aynı teknikle Arapça metinlerin basılması 9. ve 10 yüzyıllarda gene Mısır’da başlamıştır.

Avrupa ve modern matbaacılığın doğuşu

Avrupa’da ağaç oyma kumaş baskısını İslam dünyasından alarak başlamıştır. Özellikle 15. yüzyılda Avrupa’da matbaacılığın üssü olan Hollanda’da basım tekniği çok gelişmiştir. O dönemde hattatlarca yazılan ve hakkaklarca kazılan tahta kalıpların yanı sıra Harlem kentinde ilk kez tek tek harflerle baskı denemelerini 1430 yılında Lourens Janszoon Coster’in yaptığı sanılmaktadır.

Nihayet 1450’de Johannes Gutenberg, ortağı Fust ile birlikte Almanya’nın Mainz şehrinde metal harflerle basım tekniğini bulmuş ve matbaa uygulamıştır. Gutenberg’in üretimi, özellikle de 1455’de bastığı İncil, yüksek kalitesi ve ucuz fiyatıyla kısa sürede başarılı olmuş, yeni buluş Avrupa’dan başlayarak tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Daha sonra tipo baskı olarak adlandırdığımız bu matbaa tekniği sanayi devrimiyle doğan modern baskı makinalarının ve matbaacılık endüstrisinin temeli olmuş ve 20. yüzyıl sonlarına kadar gelmiştir.

Osmanlı Döneminde matbaacılığın doğuşu

Osmanlı İmparatorluğunun ilk matbaası daha 1493 yılında, İbrahim Müteferrika’dan 234 yıl önce, İspanyol göçmeni David ve Samuel İbn Nahmias Kardeşler tarafından kuruldu. İlk kitap, Yakup ben Asher’in Arba’ah Turim eseri 13 Aralık 1493’te basıldı. İtalik hurufatı, sayfa düzeni, folyo işaretleme tekniği, metin başının büyük harfle belirtilmesi gibi yenilikleri matbaa sanatına kazandıranlar da 1530’da İtalya yolu ile İstanbul’a gelip yerleşen Sonsino ailesidir.

 

8 - Matbaacılıkta Kullanılan Teknikler Nelerdir ? / SEKTÖREL BİLGİLER

Baskı yüzeyinin düz tabaka ya da rulo kâğıt (rotatif) dışında, matbaacılıkta kullanılan temel baskı yöntemleri şunlardır:
• Ofset baskı
• Tipo baskı ya da yüksek baskı (günümüzde işlevini yitirmiştir)
• Tifdruk ve flekso baskı (ambalaj özellikle fotopolimer yüzeylerin baskısı)
• Serigrafi baskı (kâğıt, seramik, tekstil vb. yüzeyler)
• Anagram baskı
• Hologram
• Tampon